Liście z rzodkiewki i duszone rzodkiewki. Nowa smaczna jarzynka

Liście z rzodkiewki i duszone rzodkiewki. Nowa smaczna jarzynka

Zwykle wyrzucamy liście z rzodkiewki. To błąd. A rzodkiewki chrupiemy na surowo.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej gazetasenior.pl

Zupa wiosenna

W tym roku wiosna wyjątkowo wcześnie wytworzyła sporą masę liściową. Afrykańskie ciepłe powietrze i duża wilgotność spowodowały eksplozję wegetacyjną roślin. Można to wykorzystać i zrobić zupę z młodych liści. Pokrzywa, mlecz, szczaw, lebioda, liście chrzanu, liście rzodkiewki. A może jeszcze dołożyć liście z lipy i klonu? Ważne by po wiosennym spacerze po łące i na skraju lasu sprawdzić, czy nie dopadł nas jakiś kleszcz.

Reklama Reklama wynajmijseniora.pl

Smaki

Teraz w dobie Internetu wystarczy wpisać do wyszukiwarki pytanie, czy liście lipy są jadalne i od razu dostajemy informację zwrotną jak przyrządzić potrawę. Wracamy z wiosennego spaceru dotlenieni i zaopatrzeni w bogate liściaste plony. Teraz tę całą zieleninę rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i masło doprawiamy sól, pieprz i potrawa gotowa. Prawdziwa wiosna w brzuchu. Młode delikatne listki nawet lepsze od szpinaku.

Liście

Liść chrzanu był chętnie stosowany do przechowywania w nim osełki masła. Są tacy, co robią masło z rozdrobnionymi lisicami chrzanu na wiosnę. Zupa z pokrzyw to legenda. Szkoda tylko, że sezon na pokrzywy trwa tak krótko. Pędy chmielu to wiosenny rarytas. Mało u nas rozpowszechniony. Szparagi ta także pędy liści. Już zdobyły sporą popularność w narodzie.

Herbatki

Suszenie młodych liści na herbatki wiosenne to także sposób na uzupełnienie diety i zawartości pierwiastków w organizmie. Słońce, powietrze wolne od dymu i spalin z samochodów i do tego napary z młodych liści. Tak ludzie kiedyś żyli. Nie kupowali fermentowanych liści herbaty, tylko popijali napary z e świeżych liści. To zdrowsze. Mniej obeznani z przyrodą zawsze mogą pójść do zielarni i tam kupować już przygotowane suszone herbatki. Ich wybór.

Mikroelementy

Teraz na przednówku, zanim dojrzeją bulwy i korzonki, możemy uzupełniać dietę liśćmi. Przecież im bardziej różnorodnie jemy, tym większe szanse ma nasz organizm na wybranie sobie z pożywienia tego, co jest potrzebne do trwania w zdrowiu. Po zimie dobrze jest zaproponować naszym organom trawiennym bogatą ofertę młodych odżywczych składników.

Niejadalne i trujące

Nie wszystkie rośliny są jadalne. Trzeba o tym pamiętać. Sporo jest też roślin trujących. Wawrzynek wilcze łyko, konwalia majowa, ziemowit jesienny, tulipany, szafirki, hiacynty, żonkile mogą spowodować spore problemy, a nawet śmierć. Sprawdzajcie wszystko dwa razy, zanim zjecie. To, co ładnie wygląda, niekoniecznie musi być jadalne. Podobnie jak z grzybami  na roślinach trzeba się trochę znać. Wraz z upływem lat zmienia się także nasz układ trawienny. Oczywiście możemy żywić się mocno przetworzoną żywnością, jednak zdrowiej jest korzystać z pełni dostępnych w naturze składników.

Liście z rzodkiewki

Liście z rzodkiewki

rzodkiewki duszone razem z liśćmi, czy może osobno bulwki i osobno listki?

Jak już raz zrobicie sobie duszone liście z rzodkiewki, to przestaniecie wyrzucać ten smaczny wiosenny rarytas. Zapewniam. Także duszone rzodkiewki są świetną odmianą dla tych surowych jedzonych z masełkiem i posypanych niezdrową solą. A jak już chcecie chrupać rzodkiewki na surowo to zróbcie sobie w moździerzu puder z soli. Zobaczycie, że zmniejszy się znacznie spożycie soli. Samo zdrowie.

Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior   Zapisz się do Newslettera

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds