Brewerie impreza dla smakoszy i fanatyków kawy

Brewerie impreza dla smakoszy i fanatyków kawy

Brewerie baristów z całej firmy Etno Cafe odbędą się po raz drugi 23 lutego we Wrocławiu. Zapowiada się ciekawa impreza dla smakoszy kawy i fanatyków różnych sposobów przygotowywania smakowitego płynu.

Brewerie

Brewerie w Etno Cafe

Co to są Brewerie ?

Brewerie to spotkanie tych, którzy stoją po drugiej stronie maszyny do parzenia kawy, to rywalizacja i prezentacja umiejętności. W barze Barbara, gdzie na co dzień możecie sprawdzić, jak smakuje porządnie zaparzona kawa, już 23 lutego odbędą się warsztaty dla zawodowców od parzenia kawy. Będą także zawody, kto lepiej, szybciej, ładniej, idealnie z normą zaparzy i poda kawę, latte, espresso. Rozmowy wśród baristów, szczególnie wtedy, gdy towarzyszy im rywalizacja i przygląda się wszystkiemu szef firmy, muszą wzbudzać emocje.

✔ Przeczytaj również: Gazeta Senior – rubryka KULTURA

Firma Etno Cafe organizuje Brewerie, bo przywiązuje sporą uwagę do spotkań swoich baristów i roasterów z całej Polski. Przecież bez prawidłowo upalonej kawy nie uzyskamy napoju, który pobudza zmysły i ratuje nasze biedne skołatane mózgi przed chorobami wieku dojrzałego.
Już w Panu Tadeuszu przeczytacie, że kawiarka obecnie zwana baristą:
„zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu”.

Firma powstała we Wrocławiu z przypadku, mówi jej prezes. Tak się ułożyło, że na drodze doradcy podatkowego pojawił się student z Etiopii, a jak wszyscy kawiarze wiedzą, etiopskie kawy są jednymi z lepszych na świecie. Kawa z wyżynnych terenów Etiopii uchodzi za najciekawszą i najbardziej pierwotną. Uprawiane na małych rodzinnych plantacjach drzewa kawowe są prawie niezmienione genetycznie od tysiącleci. I tak to się zaczęło. Pierwsze 6 ton kawy dotarło kontenerem do Wrocławia i zaczął się problem jak to sprzedać.

Brewerie

Brewerie w Etno Cafe

Brewerie to też warsztaty

Jeśli zamierzacie nauczyć się jak nie marnować kawy, a przy okazji jak wykorzystać pełnię smaku i aromatu zawartego w zmielonym proszku wybierzcie sobie z programu Brewerie jakieś warsztaty.  Tutaj znajdziecie pełen program rywalizacji baristów.

Barista to z włoskiego barman, ale kiedy porozmawiasz z baristą, to okaże się, że rozmowa ciekawa niż z barmanem. Kawa daje więcej pozytywnych bodźców, choć wiedeńscy cukiernicy lubią doprawić kawę rumem lub spirytusem. W czasie rywalizacji baristów Brewerie będzie można także porozmawiać z przedstawicielami firmy kosmetycznej ORGANIQUE, która specjalizuje się w wykorzystaniu kawy do produktów kosmetycznych. Już 23 lutego w Etno Cafe w Barbarze przy ul.Świdnickiej i Etno Cafe w OVO przy Galerii Dominikańskiej zmagania baristów podczas Brewerie 2020.

tekst, zdjęcia: Jerzy Dudzik

✔ Przeczytaj również: Gazeta Senior – rubryka KULTURA

Kategorie
Udostępnij