Jadłospis po zawale: 6 produktów, których lepiej unikać

Jadłospis po zawale: 6 produktów, których lepiej unikać

Jednym z kluczowych zaleceń dla każdego pacjenta po zawale jest zmiana jadłospisu. To ważny element tak zwanej profilaktyki wtórnej – działań mających utrzymać organizm chorego w dobrym stanie i zapobiec ponownemu atakowi serca. Co zatem jeść po zawale, a czego unikać? Wyjaśniamy.

Materiał reklamowy Optima Cardio

Dieta po zawale: kluczowe zalecenia

Zawał serca to stan, który zmienia życie wielu osób. Po takim doświadczeniu trzeba o siebie szczególnie dbać – tak, aby dojść do zdrowia i zmniejszyć ryzyko ponownego wystąpienia problemów. Kluczowym elementem jest dieta. To, co jesz, ma ogromny wpływ na stan serca, a dokładniej na:

  • poziom cholesterolu (istotny jest przede wszystkim typ spożywanych kwasów tłuszczowych[1]);
  • ciśnienie krwi (znaczenie ma m.in. spożycie soli[2]);
  • ogólny poziom odżywienia organizmu;
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała (nadwaga i otyłość również sprzyjają chorobom serca[3]).

Dlatego ogólne rekomendacje, które się pojawiają, to[4]:

  • ograniczenie do minimum spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów tłuszczów trans na rzecz tłuszczów nienasyconych;
  • zwiększenie spożycia warzyw i owoców, będących źródłami błonnika pokarmowego;
  • zwiększenie spożycia produktów pełnoziarnistych;
  • ograniczenie spożycia żywności wysoko przetworzonej i zawierającej duże ilości cukru.

Jak jednak przełożyć je na praktykę? Zacznij od wyeliminowania tych produktów, które po zawale są niewskazane.

Czego nie jeść po zawale?

Sprawdź, co może Ci szkodzić po zawale i poznaj zdrowe zamienniki.

1. Czerwone mięso

Lubisz kotlety schabowe, karkówkę z grilla, burgery albo steki z antrykotu wołowego? Nie da się im odmówić dobrego smaku. Niestety, zawierają również potężne ilości tłuszczów nasyconych i trans. Będą więc bardzo szkodzić Twojemu sercu.

Na co je zamienić? Postaw na:

  • chude mięso drobiowe, np. indyka i kurczaka;
  • tłuste ryby morskie, np. łososia czy halibuta (są bogate w zdrowe tłuszcze omega-3!);
  • nasiona roślin strączkowych, np. ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę, bób.

2. Masło

Masło jest produkowane z krowiego mleka, dlatego zawiera tłuszcze nasycone oraz izomery trans[5]. W związku z tym warto dla niego poszukać zdrowszej alternatywy.

W zamian pieczywo smaruj miękką margaryną kubkową, która zawiera roślinne tłuszcze nienasycone. „Sercowcy” często wybierają warianty wzbogacone o fitosterole. Te substancje obniżają poziom cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[6]. Zawiera je np. Optima Cardio.

3. Tłuste wędliny

Boczek, szynka z „tłuszczykiem”, salami, salcesony… tym produktom lepiej powiedzieć „nie” po zawale. I one stanowią potężne źródło nasyconych kwasów tłuszczowych.

Czym je zastąpić? Pomyśl o chudej wędlinie, np. tej z kurczaka. To równie smaczna, ale znacznie zdrowsza alternatywa.

4. Sól do przyprawiania

Nadmiar soli w diecie może prowadzić do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi[7]. Dla osoby po zawale to szczególnie groźne. Dlatego warto ograniczyć spożycie tego składnika do minimum. Zacznij od soli dodawanej jako przyprawy. Spróbuj stopniowo redukować jej ilość, a w zamian sięgaj np. po zioła. Jeśli w tym wytrwasz, stopniowo zaczniesz przestawać odczuwać jej brak, a dodatkowo odkryjesz zupełnie nowe wymiary smaku!

5. Słone przekąski

Chipsy, paluszki czy krakersy to podwójne zło. Z jednej strony – często zawierają bogaty w tłuszcze nasycone i trans częściowo utwardzony tłuszcz palmowy. Z drugiej – są bardzo słone. Poza tym są to produkty wysokoenergetyczne, co oznacza, że ich mała ilość dostarcza dużej ilości kalorii. Dlatego ich spożywanie może sprzyjać nadwadze i otyłości. Zdecydowane „nie”!

Czym je zastąpić? Zdrowszymi przekąskami! Pomyśl np. o chipsach z jarmużu, marchewce pokrojonej w słupki czy o 1/2 garści orzechów włoskich.

6. Słodkie przekąski

Szczególnie groźne mogą być wysoko przetworzone, powstające w procesach przemysłowych. Często zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych i trans (np. z częściowo uwodornionego oleju palmowego). Ponadto są wysokoenergetyczne i bardzo bogate w cukier. Dlatego – podobnie jak chipsy czy krakersy – mogą sprzyjać przybieraniu na wadze.

Czym je zastąpić? Lepszym wyborem będą np. świeże owoce.

Wprowadzenie zmian do diety po zawale może mieć zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. Spróbuj i przekonaj się, że warto!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/162330,uwazaj-na-sol

[3] http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2015/06/pnm_2013_019-025b.pdf

[4] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/64902,dieta-po-zawale

[5] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/162330,uwazaj-na-sol

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds