Świąteczne ciasto z makiem

Świąteczne ciasto z makiem

Ciasto z makiem kojarzone jest z Bożym Narodzeniem. A może sękacz jest bardziej świąteczny?

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Ciasto z makiem

Na świątecznym zimowym stole oczywiście pojawia się makowiec. Zawijane ciasto z halucynogennym nadzieniem. Wkładamy do masy makowej rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, lejemy miód. Świąteczne wypieki powinny być bogate. Zatem jaj, masła, nie żałujemy. Ten mak oczywiście byłyby lepszy, gdyby zawierał większą ilość opiatów. Jednak w trosce o zyski handlarzy narkotyków, rząd zabronił upraw maku w Polsce. Specjalne zezwolenia i obostrzenia powodują, że musimy kupować biały mak w Internecie. Sami sobie maku nie wysiejemy. Wiadomo nie od dziś, że wszelkie używki pozwalają łączyć się z innymi bytami. Pewno dlatego, w polskiej tradycji już od Marcina zajadano się, a to rogalami, a to struclami, by być bliżej świata duchów. Były także wróżby. Oczywiście można upiec struclę migdałową lub orzechową, ale do świętowania potrzebna jest moc zawarta w maku.

Piernik i korzenne wino

W miastach zajmujących się handlem zamorskim kupcy korzenni stanowili elitę. Przyprawy sprowadzane z ciepłych azjatyckich krain kosztowały mnóstwo pieniędzy. Pieprz czarny, laski wanilii i cynamonu, gałka muszkatołowa, kardamon, a z biegiem czasu także ziele angielskie są stosowane jako dodatek do ciasta piernikowego i do wina. Grzane wino z korzeniami i kawałek piernika wybitnie kojarzą się ze świątecznym czasem przesilenia zimowego. Z pierników słynne były Norymberga i Toruń. Tych norymberskich pierników zwanych opłatkowymi, trzeba spróbować choć raz w życiu.

Także na Śląsku były piekarnie słynące z wybornych pierników we Wrocławiu i w Bardzie. Tutaj możecie posłuchać, do czego służyły pierniki w dwudziestym wieku. By nadać kolorów, można oczywiście popijać wszystko „Zieloną wróżką”. Duchowe zwidy i majaki pewne.

Bułeczki i ciasteczka cynamonowe

z makiem

kołacz posypany orzechami, cukrem i cynamonem

Do tej pory przyprawy są sprzedawane w małych opakowaniach. Nie potrzeba wiele proszku z cynamonu, by bułeczki nabrały świątecznego charakteru. Już cukier zmieszany z cynamonem pachnie smakowicie, a co dopiero gdy z pieca buchnie zapach upieczonych bułeczek. Bułeczki cynamonowe to bardziej angielsko-amerykański pomysł. W naszym regionie, na naszych jarmarkach, popularny jest kürtőskalács (kołacz węgierski) z posypką cynamonowo-orzechową. Sami sobie sprawdzicie, czy dają kopa.

Ciasto z makiem, piernik, czy cynamonowy kołacz, który z tych wypieków jest najsmaczniejszy?

z makiem

sękacz zwany też dziadem, tradycyjne ciasto na stół świąteczny

Żaden. Prawdziwą ozdobą świątecznego stołu z ciastami był baumkuch zwany też sękaczem lub dziadem. Wypiekany na rożnie z przeogromnej ilości żółtkowego ciasta. Sama dobroć i smak wspaniały.

Inne świąteczne specjały

Ciasto piernikowe znalazło zastosowanie jako składnik zawiesistego słodkiego sosu w polskiej kuchni szlacheckiej. Rozdrobniony piernik z dodatkiem śliwek i wina może być dodatkiem do każdego dania mięsnego czy rybnego.

Tradycyjną potrawą przygotowywaną na święta na Śląsku, ale też spotykaną w Małopolsce jest zupa konopianka z siemienia konopi. Może kiedy konopie zostaną uwolnione z zakazów, to będzie można wrócić do tradycyjnych sposobów świętowania. I oczywiście trzy grzybki halucynogenne w barszcz, a nie żadne tam prawdziwki.

Kontakt z innymi światami

Na koniec uczty zapalimy jeszcze kadzidełko z liści szałwii wieszczej, by świętowanie nabrało pierwotnego magicznego charakteru.

Kiedyś, przed epoką komputerów i telewizji, ludzie mieli więcej czasu na celebrowanie świąt i więcej sposobów na kontakty z duchami.

Musicie jednak pamiętać, że dla wielu roślin o magicznych właściwościach został wprowadzony w Polsce zakaz posiadania i stosowania. Może dlatego, zamiast podtrzymywać tradycję, oglądamy Kevina?

Święta Łuca – dnia przyrzuca

Kategorie
Udostępnij