Świeża zielenina zamiast sałaty, czyli kiełki na zdrowie
Spis Treści
Kończą się sezonowe zielone liście… Kto nie chce kupować pryskanych produktów upraw hydroponicznych, które są sprzedawane zimą pod mylącą nazwą „sałata”, powinien zainteresować się kiełkami. Kiełki to zdrowy, smaczny, pachnący i ładny dodatek do potraw obiadowych, zup, kanapek i sałatek. Mają one tę przewagę nad innymi warzywami, że możemy je hodować przez cały rok, nawet w środku zimy. Można je zjadać bez obawy o jakiekolwiek ślady szkodliwych substancji chemicznych.
Kupować czy hodować?
Nie trzeba być wielkim matematykiem, aby wyliczyć że taniej jest uprawiać kiełki samemu. Są też inne plusy własnej uprawy kiełków w domu. Uzyskujemy je wtedy kiedy nam się podoba, i w ilościach jakie nam pasują, a przede wszystkim kiełkujemy to, na co mamy ochotę. Nie w każdym sklepie dostaniemy akurat kiełki czerwonej kapusty, kozieradki czy fasoli Adzuki. Tymczasem samemu możemy w 3 czy 4 dni uzyskać pełen słoik takich kiełków, które akurat pasują nam do ulubionej potrawy. Wyobraź sobie, że na początku tygodnia zapraszasz gości na niedzielny obiad. Planujesz schab czy też kaczkę, i myślisz: „Ale by tu pasowały kiełki kalarepy!”. I proszę, nastawiasz w słoiku nasiona, które do niedzieli stają się porządną porcją zdrowych, kolorowych kiełków.
Jak uzyskać kiełki w najłatwiejszy sposób?
Skutecznie, szybko i bezproblemowo uzyskamy kiełki w kiełkownicy słoikowej. Jest to okrągły słoik z wypłaszczeniem do stawiania pod kątem (na ukos), oraz z metalową nakrętką z sitkiem. Nasiona możemy w nim namoczyć, następnie wylać wodę przez sitko i postawić w ciepłym miejscu. Bardzo ważne, aby 2-3 razy dziennie wlać wodę do kiełkownicy, po czym od razu wylać ją przez sitko. W ten sposób przepłukujemy i przewietrzamy kiełki. Nakrętkę z sitkiem można zakręcić na początku uprawy, i odkręcić ją dopiero gdy kiełki są gotowe, na przykład po 3 dniach w przypadku rzodkiewki. To jest bardzo wygodny sposób, a nasiona mają zapewnione optymalne warunki wodno – powietrzne do kiełkowania.
Do kiełkowania rzeżuchy, rukoli, bazylii i gorczycy polecamy kiełkownicę w postaci szklanej miseczki z metalowym sitkiem. Rośliny te wydzielają podczas kiełkowania śluz, który uniemożliwia hodowlę w słoiku. Aby więc nie tracić korzeni, które odcinamy wraz z watą w tradycyjnej uprawie na talerzu, idealnym rozwiązaniem jest szklana kiełkownica. Kiełki należy zraszać kilka razy dziennie, i po kilku dniach można już zaczynać zbiory.
Spróbuj uprawiać kiełki, jeśli przez sezon jesienno – zimowy często dokucza Ci przeziębienie. Kiełki to bomba witaminowa, a także doskonałe źródło fosforu, potasu i żelaza. Pomagają na trawienie. Kiełki roślin strączkowych dostarczają lekkostrawnego białka, a kiełki brokuła działają przeciw nowotworowo. Ich plusy można jeszcze długo wymieniać, ale najlepiej – przekonaj się sam.
- „Gazeta Senior” – luty 2025 [02/2025]: Sprawdź, co w numerze! - 29 stycznia, 2025
- #AgeizmKrzywdzi! Powiedz NIE dyskryminacji i zawalcz o równe prawa seniorów - 14 stycznia, 2025
- „Gazeta Senior” – styczeń 2025 [01/2025]: Sprawdź, co w numerze! - 18 grudnia, 2024