Wiesz, co jesz? Sprawdzaj żywność, jeśli potrafisz. DIETA I TALERZ SENIORA, Dieta na Azlheimer’a

Wiesz, co jesz? Sprawdzaj żywność, jeśli potrafisz. DIETA I TALERZ SENIORA, Dieta na Azlheimer’a

Dieta powinna być dopasowana do trybu życia, a żywność powinna spełniać normy.

W Polsce analizy żywności przeprowadza Główny Inspektorat Sanitarny. Natomiast działają również inicjatywy takie jak program FoodRentgen, które same biorą pod lupę żywność i sprawdzają ukrytą w nich obecność pestycydów.

Oczywiście producentów żywności w dużych zakładach stać na to by prowadzić laboratoria i sprawdzać wyrywkowo, co schodzi z taśm produkcyjnych.

Tradycyjna żywność

Reklama Reklama Amplifon
żywność

wiosenne śliwki – nieśplik japoński, fot. © J.Dudzik

Mali lokalni producenci, ci co to chwalą się tradycją od pokoleń takich możliwości nie mają. Opierają się na doświadczeniu zebranym przez pokolenia. Trzeba jednak pamiętać, że w dawnych czasach takiej ilości środków chemicznych w uprawach nie stosowano.

W gastronomi wszystko jest certyfikowane i od sprawdzonego dostawcy. Wierzycie, że żywność spełnia normy? To dlatego w miastach, gdzie dużo lokali serwujących jedzenie, jest tyle szczurów. Gastronom nie będzie przygotowywał potraw ze zleżałych, choć jeszcze w pełni przydatnych surowców. Przyprawy do potraw tylko pełne aromatu i świeże. Tak w każdym razie opowiadają w programach telewizyjnych o gotowaniu. Jak jest na co dzień? Nie sprawdzisz, bo nie masz wstępu na kuchenne zaplecze.

Reklama Reklama MultiSport

Dobre domowe

Mało kto na co dzień stołuje się na mieście. Większość z nas jednak przygotowuje posiłki w domu. Kupujemy w sieciówkach i pichcimy w pośpiechu. Z wykwintną kuchnią to nie ma nic wspólnego. Może przynajmniej tak przygotowana żywność jest zdrowa. Pewno tak, skoro ziemniaki kosztują więcej od ćwiartek kurczaka w promocji.

Reklama Reklama Cyfrowi Debiutanci

Żywność poprawiana chemią

żywność

owoce morza, to dopiero niespodzianka co przefiltrowały, fot.©J.Dudzik

Wzmacniacze smaku dosypujemy garściami, żeby czymkolwiek gotowana przez nas strawa smakowała. Nikt przecież nie będzie robił wywarów warzywnych, zagęszczał godzinami mięsnych bulionów. Stosujemy kostki smakowe o znikomej wartości odżywczej. Ryby, podstawa diety przez pokolenia, teraz to aż strach jeść, bo woda w której są hodowane bardziej przypomina gnojówkę, przy tym zagęszczeniu zwierząt w stawie.

Warzywa które miały dostarczać różnych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego  funkcjonowania, od kiedy są produkowane w szklarniach z mineralnej zupy zwanej hydroponiką i w przyspieszonym tempie przy świetle sztucznym, nie za bardzo wiadomo co zawierają.

Reklama Patronat medialny Międzynarodowe Targi Turystyczne

Uzupełnimy żywność suplementami

Nic dziwnego, że bardziej oczytani sięgają po suplementy diety i łykają garściami, niech sobie organizm sam wybierze, co mu potrzebne. Jednak z minerałami też trzeba uważać, by nie przekroczyć zalecanych dziennych dawek. Reklamy suplementów diety są opłacane przez producentów, trzeba o tym pamiętać przed zakupami w aptece.

Zapominamy jednak o tym, że ludzie w swojej historii rozwoju głównie głodowali i zażywali dużo ruchu. I proszę dożywali sędziwego wieku. Przodkowie prowadzili zdecydowanie inny tryb życia. Może wcale nie było im łatwiej?

Może Cię zainteresować:

Mikołaj Choroszyński psychodietetyk wyjaśnia jak zapobiegać demencji i Alzheimerowi w…kuchni

Talerz Seniora – żywienie osób starszych

Dieta seniora – na co zwrócić uwagę? Czy można żywieniem wspomóc odporność

Latest posts by Jerzy Dudzik (see all)
CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds