Dzień Musztardy. Przekąsisz kawałek kiełbaski z musztardą?

Dzień Musztardy. Przekąsisz kawałek kiełbaski z musztardą?

Kiełbaska z grilla bez musztardy? Niemożliwe!

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Początki musztardy

Sos ze zmielonej gorczycy, zanim został popularna przyprawa kuchenną, był uważany za lekarstwo na dolegliwości gastryczne. Gorczyca do dzisiaj jest stosowana do polepszenia trawienia. Są tacy, co łykają sobie łyżeczkę gorczycy, zamiast zajadać się figami. Podobno pierwsze musztardy, powstałe przez połączenie zmielonej gorczycy z niesfermentowanym sokiem winogronowym, octem i miodem wytwarzali już w starożytnym Rzymie. Możliwe, że w czasie oblężenia Galów w Alezji przez Juliusza Cezara miejscowi nauczyli się wytwarzać sos z gorczycy. To było w końcu całkiem blisko Dijon.

Gorczyca

Podstawowym składnikiem musztardy jest gorczyca. Ta niepozorna roślinka należąca do rodziny kapustowatych kwitnie na żółto. Możliwe, że zobaczycie ją na kwietnej łące, ale czy rozpoznacie? Zresztą po co, skoro można sobie kupić słoik już gotowego sosu. Są tacy, co twierdzą, że musztarda łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi. Nic dziwnego, że stała się tak popularna. To niemal cud, jeśli chodzi o zachowanie zdrowia. Na pewno poprawia smak kiełbaski i mięs. A dobre samopoczucie sprzyja zdrowiu. Oczywiście wyczytacie sobie w na mądrych stronach o ziołach i ziołolecznictwie, jakie to wspaniałe właściwości posiada gorczyca. Jakie tłuszcze poprawiające zdrowotność i jakie inne substancje.

Musztarda Dijon

Słynna francuska musztarda Dijon jest wytwarzana od pradawnych czasów późnego średniowiecza. Jako że cechy broniły się przed innymi wytwórcami, wprowadzono w Dijon przepisy, których naruszanie było karane. Nie wolno było robić musztardy ze skwaśniałego wina. Nie wolno było dopuścić, by łusek z gorczycy było ponad 2% w słoiku lub beczułce. Każdy mistrz miał własny przepis i chronił go przed innymi członkami cechu. Tak jak wszystko, co luksusowe także do musztardy dodawano miód i inne dodatki smakowe. Kultura kulinarna we Francji jest na tak wysoki, poziomie, że zwykła musztarda nie może znaleźć się w porządnej potrawie.

Musztarda sarepska

Na niemal drugiej stronie Europy w mieście Sarapeta powstała musztarda sarepska. Nie ma już miasta Sarapeta, zostało wchłonięte przez Wołgograd. A musztarda sarepska pozostała. Musztardę sarepską produkuje się z gorczycy sarepskiej lub z mieszaniny gorczyc białej i czarnej. Każdy może sobie kupić nasiona gorczycy sarepskiej i wysiać na łące albo zjeść dla poprawienia trawienia. Za 10 dekagramów nasion zapłacicie niecałe 4 złote w Internecie. To żaden luksus. Oczywiści możecie próbować sami zrobić musztardę sarepską. Niby dlaczego nie popróbować? Teraz gdy mamy w domu młynki i inne elektryczne przybory to nie powinno być trudne. A jak  radość.

Zając w buraczkach

Przyjęło się, że niektóre dodatki do mięsa lepiej się komponują z potrawą. Dlatego zając jest w buraczkach, a prawdziwy francuski królik powinien być posmarowany przed włożeniem do pieca sosem musztardowym. Powoduje to, że mięsko staje się bardziej kruche i smakowite. Aromatyzowanie śledzi musztardą też ma swoich zwolenników.

Kiełbaska z grilla

Amerykanie wszystko polewają kwaskowatym sosem pomidorowym. Jednak my Europejczycy mamy do kiełbasek i mięs musztardy i to wiele odmian. W wielu językach słowo musztarda ma podobne brzmienie, no może oprócz angielskiego. Oni wszystkie głoski wymawiają po swojemu. Część Europejczyków o musztardzie mówi gorczyca, a Wikingowie mówią senf. Grecy mówią tak jak my. Zatem może to nie Rzymianie, a starożytni Grecy są twórcami tego wyjątkowego sosu do mięs?

Pamiętacie do czego służyły musztardówki, szklanki i słoiczki do musztardy?  W męskim gospodarstwie szklana musztardówka była powszechnie używanym szkłem. Grube ścianki naczynia i odpowiednia pojemność znajdowały wielorakie zastosowanie. Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie.

Ciekawostki o musztardzie między innymi o amerykańskich lodach z musztardy znajdziecie na stronach producentów. Prezesi zacierają ręce i liczą zyski w pierwszą sobotę sierpnia, kiedy to obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy.

Jerzy Dudzik, dziennikarz Gazety Senior

Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior  Zapisz się do Newslettera

Wystawa taniego szkła użytkowego z czasów PRL w Muzeum Narodowym we Wrocławiu

 

Latest posts by Jerzy Dudzik (see all)
Kategorie
Udostępnij

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.