Category: Kuchnia

Rozgrzewające herbatki na jesienne wieczory

Aleksandra Pietrusiak- 16 października, 2015

Jesienne popołudnia i wieczory szczególnie skłaniają do wypicia filiżanki dobrej, rozgrzewającej herbaty. Takiej, która ukoi nerwy, pomoże na ból gardła, na problemy ze snem i ... Czytaj dalej

Mała czarna, czyli krótki przewodnik po rodzajach kaw

Aleksandra Pietrusiak- 14 października, 2015

Jeszcze do niedawna większość z nas znała tylko kawę czarną, z cukrem lub mlekiem. A jeszcze wcześniej nie wyobrażaliśmy sobie dnia bez tzw. zalewajki, błędnie ... Czytaj dalej

Jedz kasztany na zdrowie!

Aleksandra Pietrusiak- 13 października, 2015

Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in ... Czytaj dalej

Co kryją produkty ,,light” i ,,fit”?

Aleksandra Pietrusiak- 4 października, 2015

Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze ... Czytaj dalej

Śliwki i jabłka, czyli skarby jesieni

Aleksandra Pietrusiak- 1 października, 2015

Choć jesień za oknem nie zawsze bywa złota i kolorowa, to na stole jest bogata w smaki i pełna inspiracji kulinarnych. Jesienne dary natury idealnie ... Czytaj dalej

Dawnych smaków czar, czyli stwórzmy wspólnie Wrocławską Książkę Kucharską!

Aleksandra Pietrusiak- 29 września, 2015

Długie jesienne wieczory są wręcz stworzone do czytania. Przy filiżance aromatycznej herbaty, zatopieni w lekturze wciągającej książki, ani się spostrzeżemy, jak przetrwamy jesień, zimę i ... Czytaj dalej

Międzynarodowy Dzień Kawy

Aleksandra Pietrusiak- 29 września, 2015

29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Poniżej znajduje się krótka historia oraz kilka ciekawostek związanych z „małą czarną”. Czym jest kawa? Otóż, samo słowo ... Czytaj dalej

Zdrowe dania coraz popularniejsze

Aleksandra Pietrusiak- 23 września, 2015

Zdrowe jedzenie staje się w Polsce coraz bardziej popularne i ściśle wiąże się z modą na aktywny styl życia. Polacy są obecnie bardziej świadomi i ... Czytaj dalej

Jesienne zapasy, czyli sezonowe nalewki i przetwory

Aleksandra Pietrusiak- 16 września, 2015

Koniec lata to najlepszy czas na robienie jesienno-zimowych zapasów. Wolny czas można wykorzystać na przygotowanie zdrowych i smacznych przetworów oraz rozgrzewających nalewek. Dżemy, powidła i ... Czytaj dalej

Jak wybrać dobrą wędlinę?

Aleksandra Pietrusiak- 31 sierpnia, 2015

Mięso zawiera wiele cennych składników i witamin, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto je jeść, ale tylko wtedy, kiedy jest świeże i przeszło obowiązkowe ... Czytaj dalej

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds