Seniorze, chroń mięśnie z BCAA!

Seniorze, chroń mięśnie z BCAA!

Seniorzy też mogą poczuć się jak kulturyści. Badacze sugerują, że osoby starsze dbając o swoje mięśnie powinny sięgać po aminokwasy BCAA.

Postępująca utrata muskulatury prowadzi do osłabienia mięśni, ograniczonej mobilności i zwiększonej podatności na urazy. To proces naturalny zachodzący u każdego człowieka, spowodowany licznymi przyczynami i czynnikami. Niesłusznie mówi się, że to przypadłość osób starszych. Tak naprawdę proces zaczyna się około 40 roku życia i stopniowo przybiera na sile. Osoby dorosłe powinny więc zwrócić na to uwagę i nie odkładać dbania o zdrowie na ostatnią chwilę.

Inne suplementy białkowe dla seniora

Naukowcy zwracają uwagę, że utrata mięśni jest też zależna od diety i aktywności fizycznej. Dlatego zaleca się ćwiczenia siłowe i dietę bogatą w białko pełnowartościowe (zawierające niezbędne aminokwasy). Ciekawe wyniki badań zostały zebrane w artykule opublikowanym przez The Journal of Nutrition[1]. Wynika z nich, że osoby starsze powinny w inny sposób korzystać z białkowych suplementów diety niż osoby młodsze. Badacze sugerują, by odżywka białkowa zastępowała określony posiłek, a nie stanowiła dodatek do niego, jeśli nie idzie w parze ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym.

Stymuluj mięśnie z BCAA

Jest również możliwe, że zdolność do korzystania z białek w tradycyjnej diecie zmniejsza się wraz z wiekiem. Aby więc skutecznie działać, suplementy diety dla osób starszych powinny mieć większy efekt budowy (anaboliczny) na jednostkę energii. Osoby starsze do utrzymania równowagi białek mięśniowych i masy mięśni potrzebują wydajnych związków aminowych (azotu aminokwasowego). Spośród różnych białek dostępnych do suplementacji, szybko wchłaniane białka, takie jak serwatka, wykazują lepszy efekt anaboliczny w porównaniu z wolno wchłanianymi białkami, takimi jak kazeina.
W podsumowaniu Satoshi Fujita i Elena Volpi piszą, że starszy mięsień nadal jest w stanie reagować na aminokwasy, głównie na podstawowe i rozgałęzione (BCAA), które silnie stymulują syntezę białek mięśniowych u starszych osób. Wpływ ten prawdopodobnie wynika z bezpośredniego działania leucyny (jednego z trzech aminokwasów zaliczanych do BCAA: leucyna, izoleucyna, walina). Długotrwała suplementacja aminokwasów może być użytecznym narzędziem do powstrzymania i łagodzenia utraty mięśni, szczególnie jeśli dostarczana jest zwiększona ilość leucyny.

Leucyna dla mięśni

Te spostrzeżenia potwierdzają także uczeni z kanadyjskiego McMaster University[2]. Badali oni spożycie leucyny u 20 mężczyzn w wieku od 65 do 85 lat. Część z nich przyjmowała zalecaną ilość (RDA) białka 0,8 g/kg/dzień, część spożywała dietę o wyższej zawartości białka 1,2 g/kg/dzień. Przez pierwsze dwa dni każda grupa przyjmowała placebo w miejsce suplementacji leucyną. Przez ostatnie trzy dni mężczyźni stosowali suplementację leucyną. Ilość leucyny wynosiła 5 g na posiłek. Wykonywali także trening siłowy (oporowy) podczas okresu podawania placebo, a także podczas suplementacji leucyną.
Wyniki wykazały wzrost syntezy białek w mięśniach osób suplementowanych leucyną w porównaniu do placebo. Co ciekawe otrzymane rezultaty były podobne dla grupy RDA i spożywającej więcej białka. Trening oporowy (siłowy) w obu sytuacjach zwiększył syntezę białek.

Nie poddawaj się. Ćwicz!

Co to może oznaczać w praktyce dla przeciętnego człowieka? Naukowcy są zdania, że ważne jest nie tyle spożywanie białka, ale efektywnych jego form, zwłaszcza aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA). W dobrych produktach z BCAA na etykiecie znajdziemy stosunek leucyny do izoleucyny i waliny. Najlepiej, by przewagę miała właśnie leucyna, ponieważ to prawdopodobnie ona stymuluje syntezę białek mięśniowych w największym stopniu. Badania wskazują także na dużą rolę ćwiczeń siłowych. Wyżej przytoczone przykłady pokazują nam więc, że w zmaganiach z postępującym osłabieniem mięśni nie jesteśmy bezbronni, możemy odpowiednio wzmacniać je dzięki diecie i aktywności fizycznej.

Sprawdź, gdzie kupić produkty Solgar

Źródła:
1. J Nutr. 2006 Jan;136(1 Suppl):277S-80S.
2. Am J Clin Nutr. 2016 Dec;104(6):1594-1606.

Artykuł partnerski

Kategorie
Udostępnij