Ziemniaki czy pomarańcze

Ziemniaki czy pomarańcze

Na Sycylii to pomarańcze były podstawą wyżywienia dla wielu rodzin

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Białko, tłuszcz i pomarańcze

pomarańcze

pomarańcze w promocyjnych cenach tańsze od ziemniaków

Wprawdzie mieszkamy w innej części Europy, ale i u nas pomarańcze w promocyjnej cenie można kupić taniej od ziemniaków w promocji. Sami przyznacie, ze to nie jest normalne. Żeby teraz zmieniać przyzwyczajenia i zajadać się zamiast schabowym z kapustą, sałatką z pomarańczy z koprem i oliwkami. Przepis tutaj

Autopromocja Prenumerata indywidualna Gazety Senior

Zanim powstał schabowy

Przełamywanie stereotypów w kuchni jednak wielu cieszy i znajduje aplauz. Lubimy nowinki. Odmianą kotleta schabowego jest kotlet paryski. Kiedy nastała pora na odrobinę luksusu, tak z trzydzieści lat wstecz, w gastronomi pojawił się kotlet szwajcarski, czyli schabowy z żółtym serem. W karczmach tam, gdzie zbójnicy najchętniej wysiadują, zamiast zbójować, można zjeść kotlet zbójnicki. I pomyśleć, że wszystko przyszło z do naszej kuchni z cesarskiego Wiednia, gdzie na stołach gościł winer sznycel. Ta wiedeńska odmiana jest podawana z frytkami i kawałkiem cytryny. Jak już jesteśmy przy cytrusach i gotowaniu to, co powiecie na kurczaka w pomarańczach?

Reklama Jesienny Rejs Seniora

Kurczak w pomarańczach

Tutaj znajdziecie przepis.

Wartości odżywcze kartofli i pomarańczy są różne.

Wartość odżywcza na 100 gram
Ziemniak Pomarańcze
Wartość energetyczna kcal 76 47
Tłuszcz 0,1 g 0,1 g
Sód  6 mg 0
Potas 421 mg 181 mg
Węglowodany 17 g 12 g
Błonnik 2,2 g 2,4 g
Cukry 0,8 g 9 g
Białko 2 g 0,9 g
Kwas askorbinowy 19,7 mg 53,2 mg
Żelazo 0,8 mg 0,1 mg
Magnez 23 mg 10 mg
Wapń 12 mg 40 mg
Witamina B6 0,3 mg 0,1 mg
Witamina D 12 mg 0

Sami sobie możecie sprawdzić w tabeli, co lepsze dla waszego systemu odżywiania: kartofle czy pomarańcze.

Patronat medialny Patronat medialny Telefon Zaufania

Grzane wino z pomarańczami

A do tego, jako że należy korzystać z sezonowych owoców, grzane wino z pomarańczami. Żebyście nie musieli daleko szukać tutaj przepis i od razu zrobiło się świątecznie, a na dodatek wesoło.

Jednak jeśli akurat jest wam gorąco, to dla ochłody zawsze można wychylić szklaneczkę pomarańczowego kruszonu. To przyjemna odmiana zamiast lodów.

Przepis na kruszon? Proszę bardzo. Białe wino, może być musujące, lód w kostkach, woda mocno gazowana, trochę cukru i plasterki pomarańczy. Podajemy w dzbanku i lejemy w szklaneczki. I od razu za sprawą szklaneczki kruszonu zrobiło się staropolsko i dworsko.

Słynny bigosik

W kuchni chińskiej słynna jest kaczka w pomarańczach. W polskiej bogatej kuchni szlacheckiej pomarańcze i cytryny były powszechnie stosowane do urozmaicenia potraw. Słynny jest bigosik z delikatnych mięs duszonych w cytrusach z dodatkiem korzeni. Teraz kiedy pomarańcze tańsze od kartofli można sobie do woli eksperymentować ze smakami. Najwyższy czas porzucić groch z kapustą i kaszę ze skwarkami na rzecz aromatycznych lekkich potraw pełnych odkrywczych smaków. Ceny zdają się skłaniać do eksperymentowania, bo pomarańcze tańsze od kartofli, a i drób w promocjach.

A świąteczne smaki niech będą pełne aromatycznych korzennych przypraw.

Świąteczne ciasto z makiem

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds