Dawne przepisy – polskie dania przedwojenne z 1935 r.

Dawne przepisy – polskie dania przedwojenne z 1935 r.

Dawne przepisy skrywają wiele kulinarnych niespodzianek i mogą zaskakiwać bogactwem składników. Krokiety z móżdżków cielęcych, pieczeń nerkowa, paprykarz cielęcy z francuskimi kluskami, a na deser legumina z suszonych śliwek w cieście. To przykładowe dania, które polecano w Polsce w roku 1935.

W dzisiejszym kąciku „Retro” prezentujemy cykl „7 dni dobrej gospodyni”, który ukazywał się w przedwojennym czasopiśmie „AS”. Przepisy pochodzą z numeru 1 z 3 marca 1935 roku. Na liście głównych dań, które powinny znaleźć się na stole każdego polskiego gospodarstwa domowego w latach czterdziestych XX wieku, znajdziemy m.in.:

  • Rosół z grzybów z makaronem, Krokiety z móżdżków cielęcych, Pieczeń nerkowa
  • Czysty barszcz lub kapuśniaczek z kiełbaskami, Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, Paprykarz cielęcy z francuskimi kluskami
  • Rosół z kaszką, Selery faszerowane grzybami, Sztuka mięsa z sosem musztardowym
  • Zupa ziemniaczana przecierana ze smażonym groszkiem, Puree z grochu lub soczewicy z sadzonymi jajami, Zrazy siekane z buraczkami
  • Zupa grochowa z grzankami, Gołąbki z ryżu, Befsztyki z jarzynkami
  • Barszcz zabielany, Dorsz smażony lub gotowany z sałatą ziemniaczaną
  • Zupa owsianka, Zrazy zwijane z grzybami, Paluchy ziemniaczane, Kapusta włoska z masłem

Jednak to nie wszystko. Lista dań przewidywała jeszcze przepyszne desery i nie mniej ciekawe kolacje.

Pełną listę dań na cały tydzień przeczytacie klikając na poniższy obrazek:

Stare przepisy przedwojenne

Źródło: Tygodnik „AS”, nr 1, 3 marca 1935 r.

 

No dobrze, a jak przyrządzić niektóre z tych potraw? Z pomocą przychodzą niezawodne przepisy.

Cielęce ozorki w sosie, śliwki w cieście i sałata z kapusty

Dawne przepisy przedwojenne, senior

Źródło: Tygodnik „AS”, nr 1, 3 marca 1935 r.

Tort kakaowy, selery faszerowane z grzybami, krokiety z móżdżków

Dawne przepisy przedwojenne

Źródło: Tygodnik „AS”, nr 1, 3 marca 1935 r.

Dorsz, zupa z płatków owsianych, kompot z pomarańcz i jabłek

Dawne przepisy przedwojenne

Źródło: Tygodnik „AS”, nr 1, 3 marca 1935 r.

Szukasz kulinarnych inspiracji? Przeczytaj również:

Dawne przedwojenne przepisy z 1936 r.

Tradycyjne nalewki smakowe. Na zdrowie!

Kulinarne podróże w czasie

Kategorie
Tagi
Udostępnij

Komentarze

Wordpress (0)
Disqus ( )