Dobra dieta dla osób starszych: mięso jako źródło białka – porady i przepisy od Sokołowa

Dobra dieta dla osób starszych: mięso jako źródło białka – porady i przepisy od Sokołowa

W diecie osób starszych niezwykle ważnym składnikiem jest białko. W prawidłowo skomponowanym jadłospisie seniora nie powinno zabraknąć więc mięsa i wędlin, stanowiących jego cenne źródło. Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów radzi na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów i przyrządzaniu mięsnych dań dla osób starszych. Realizację tych zaleceń ułatwią przepisy przygotowane przez współpracującego z Sokołowem szefa kuchni Łukasza Konika.

Dlaczego białko jest tak ważne dla seniorów?
Choć osoby starsze nie potrzebują już tyle białka co dzieci dla prawidłowego wzrostu i rozwoju, to nadal powinno być ono bardzo istotnym elementem ich codziennej diety. Białko – przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego – pełni niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, jest bowiem prekursorem powstawania enzymów trawiennych – mówi Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. – Białko jest również niezbędne do prawidłowej budowy mięśni oraz kości. Osoby starsze, które spożywają nieodpowiednią ilość białka lub białko nieodpowiedniej jakości, mogą mieć problemy z poruszaniem się i wykonywaniem codziennych czynności. Zewnętrznym objawem niedoboru tego ważnego składnika może być z kolei siwienie włosów i ich wypadanie.

Skąd czerpać białko?
Doskonałym źródłem pełnowartościowego białka są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jakiego typu mięsa są szczególnie polecane osobom starszym? Wielu seniorów ma problem z wysokim cholesterolem, miażdżycą i chorobami serca – dlatego ważne, by wybierać produkty mięsne z odpowiednio niską zawartością tłuszczu, np. polędwicę, schab, szynkę. Istotny jest również sposób przyrządzania – należy unikać smażenia i stosować zdrowsze sposoby obróbki termicznej: gotowanie, duszenie, pieczenie. Ze względu na częste kłopoty z gryzieniem, polecane są miękkie dania mięsne, np. przyrządzone na bazie mięsa mielonego (pulpety, pieczeń rzymska, klopsy, spaghetti). Osoby starsze miewają też osłabione poczucie smaku, potrawy warto więc przygotowywać z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół – do mięs idealnie pasować będą np. oregano, bazylia, tymianek czy estragon.

Wielu seniorów choruje na cukrzycę typu II, a w diecie diabetyka mięso odgrywa szczególną rolę – obniża indeks glikemiczny całego dania – dlatego posiłki na bazie węglowodanów (kasza, makaron, ziemniaki) powinny być serwowane z dodatkiem mięsa.

Czy osoba starsza może być wegetarianinem?
Jeśli ktoś od lat nie spożywa mięsa i umie prawidłowo bilansować swoje posiłki wyłącznie na bazie warzyw, owoców, zbóż, z dodatkiem produktów mlecznych i jajek – nie ma powodów, by na starość zmieniać dietę – mówi Agnieszka Piskała. – Przejście na wegetarianizm w dojrzałym wieku jest jednak ryzykowne. Potrzebna jest do tego odpowiednia wiedza na temat łączenia różnych produktów, aby dostarczyć tych składników odżywczych, które są pozyskiwane z mięsa. Osobom starszym zalecałabym taką dietę, w której produkty pochodzenia roślinnego stanowią znaczną część menu, a chude mięso, tłuste ryby i produkty nabiałowe – pozostałą część, mniejszą, ale znaczącą żywieniowo.

W ofercie firmy Sokołów znaleźć można duży wybór wysokiej jakości mięs i wędlin, które stanowić mogą doskonałą bazę do przygotowania smacznych i zdrowych posiłków, będących ważnym elementem odpowiednio skomponowanej diety seniora.

Pieczona cielęcina z soczewicą z warzywami z sosem vinaigrette
pieczona cielecina Sokolow

Składniki na 1 porcję (koszt ok. 10 zł)
udziec cielęcy Sokołów 140 g, soczewica 80 g, cukinia 100 g, bakłażan 100 g, marchew 50 g, papryka żółta 50 g, cebula czerwona 1 szt., olej rzepakowy do smażenia 1-2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, musztarda sarepska 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 3 łyżki, sok wyciśnięty z połowy cytryny, orzech włoski 1 duża łyżka, woda 2 łyżki, papryka słodka w proszku, tymianek suszony, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Pieczona cielęcina
Cielęcinę zamarynować w soli, pieprzu, papryce oraz tymianku. Pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny. Piec do miękkości w 1400C przez ok. 2 godziny (czas pieczenia należy dostosować do wagi mięsa).

Soczewica z warzywami
Ugotować soczewicę do miękkości. Rozgrzać olej rzepakowy. Smażyć krótko warzywa pokrojone w drobną kostkę (cukinię, bakłażan, marchew, paprykę żółtą, cebulę czerwoną). Wymieszać soczewicę z warzywami. Doprawić do smaku.

Vinaigrette
Do naczynia z zakrętką dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, oliwę z oliwek, sól, pieprz, wodę, sok wyciśnięty z cytryny oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Całość zakręcić i mocno potrząsać, tak aby wszystkie składniki połączyły się w vinaigrette.

Mieszanka sałat z pulpecikami wołowymi z orzechowym dressingiem
salata z pulpecikami Sokolow

Składniki na 1 porcję (koszt ok. 5,5 zł)
Pulpeciki wołowe:
udziec wołowy Sokołów 60 g
ziarna słonecznika 1 łyżka, natka pietruszki, suszona mięta ½ łyżeczki, sól, pieprz

Dressing orzechowy:
orzech włoski 1 łyżka, oliwa z oliwek 2 łyżki, sok wyciśnięty z cytryny

Sałaty:
mieszanka sałat 100 g, rukola 10 g, pomidor truskawkowy 4-6 szt. , papryka żółta ½ szt., cebula biała 1 szt., ogórek świeży 20 g

Sposób przyrządzenia

Pulpeciki wołowe
Mięso zmielić, dodać przyprawy. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz podprażone ziarna słonecznika. Z masy sporządzić małe pulpeciki. Gotować do miękkości.

Dressing orzechowy
Orzechy włoskie zblendować z oliwą. Doprawić do smaku przyprawami oraz sokiem z cytryny.

Mieszane sałaty
Do mieszanek sałat dodać pokrojone na różne części warzywa oraz pulpeciki. Całość polać dressingiem orzechowym.

Więcej przepisów na dania dla seniorów znaleźć można na stronie www.smakidobregozycia.pl.

logosokolow.ai

Słowa kluczowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany