Category: Kuchnia

„Baby, ach te baby” idealna piosenka na Wielkanoc

Jerzy Dudzik- 18 kwietnia, 2021

Eugeniusz Bodo zażywany jegomość i bożyszcze pensjonarek śpiewał piosenkę Baby, ach te baby. Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl Baby, ach te baby ... Czytaj dalej

Baba wielkanocna i inne babeczki

Jerzy Dudzik- 12 kwietnia, 2021

Baba wielkanocna to świąteczne ciasto ze staropolskiej kuchni. Poezja smaku zrobiona z żółtek, odrobiny mąki i kunsztu piekarza. Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej ... Czytaj dalej

Hala Stulecia rozszerza działalność

Jerzy Dudzik- 9 października, 2020

Hala Stulecia to jedna z większych atrakcji Wrocławia. Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl Hala Stulecia Pawilon wystawowy, fot.© Jerzy Dudzik Takie określenie ... Czytaj dalej

Historie kuchenne dla laików i nie tylko. Barbara Czaykowska-Kłoś

Redakcja- 5 czerwca, 2020

„Jak ważne jest przygotowywanie posiłków, jedzenie przy wspólnym stole. Zwykle nie poświęcamy temu wiele czasu. Ot, byle szybko, byle nie być głodnym” – pisze Barbara ... Czytaj dalej

Co jedzą manaty w tłusty czwartek. Może warto sprawdzić we wrocławskim ZOO?

Jerzy Dudzik- 19 lutego, 2020

  Zbliża się powoli czas śledzia i postu. Manaty nie zmieniają diety, chociaż w różnych miejscach na świecie organizowane są karnawałowe parady, a w Rio ... Czytaj dalej

A na wety konfety

Jerzy Dudzik- 9 listopada, 2019

Nie, nie chodzi o to, by po uczcie z okazji święta obrzucać się kolorowymi papierkami. Wety to … no właśnie. Co to wety, dowiecie się, ... Czytaj dalej

Dawne przedwojenne przepisy z 1936 r.

Redakcja- 30 sierpnia, 2019

Przedwojenne przepisy, czyli barszcz po rumuńsku, salsefia w sosie holenderskim, ozór peklowany z puree z grochu. Na deser ryż kasztanowy z bitą śmietaną a na ... Czytaj dalej

Wrocławianie gotowali z MasterChefami

Jerzy Dudzik- 3 czerwca, 2019

Specjały kuchni wietnamskiej, meksykańskiej oraz amerykańskiej, a do tego pyszne desery. Tak w Strefie Food Chefa w Magnolia Park gotowali z MasterChefami finaliści oraz uczestnicy programu. gotowanie z MasterChefami ... Czytaj dalej

Gotowanie może być prostsze

Justyna Sochacka- 5 listopada, 2018

Obecnie gotuje się inaczej niż kiedyś – być może dlatego na rynku jest wiele półproduktów, które skrócą i ułatwią przyrządzanie posiłków. Gotowanie może być prostsze, ... Czytaj dalej

Talerz Seniora – żywienie osób starszych

Redakcja- 12 października, 2018

Wraz z wiekiem zmienia się funkcjonowanie organizmu, konieczne jest więc wprowadzenie pewnych zmian także w sposobie żywienia. Prawidłowe skomponowanie diety Seniora ułatwić ma prowadzona przez ... Czytaj dalej

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds