Przepisy Barbary Czaykowskiej-Kłoś na proste, zdrowe i smaczne dania

Przepisy Barbary Czaykowskiej-Kłoś na proste, zdrowe i smaczne dania

10 przepisów Barbary Czaykowskiej-Kłoś na proste dania, które przygotujesz z tego co w domu ma każda gospodyni. 

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Znakomita zapiekanka z kaszy gryczanej w drożdżowym cieście

Składników dużo, ale potrawę robi się bardzo szybko i sprawnie.

Składniki:

mniej więcej 35 dkg mąki
łyżeczka drożdży (3 dkg)
1 łyżeczka cukru, by rozetrzeć drożdże
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka świeżego masła

Nadzienie:

20 dkg kaszy gryczanej
2 szklanki mleka
2 mniejsze lub 1 większa cebula
25 dkg twarogu
1/2 szklanki śmietany
2-3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku

Do miski z mąką wlewam ciepłe mleko, dodaję rozpuszczone w cukrze drożdże, jajko, masło i sól. Wyrabiamy drożdżowe ciasto. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Tę w torebkach wysypuję do rondla, przepłukuję zimną wodą. Na 1/2 kubka kaszy w garnku wlewam 2 kubki zimnej wody, lekko solę i gotuję (od wchłonięcia wody w kaszę, pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze ok.10-15 minut.) W międzyczasie cebulę pokroić drobno, zeszklić i połączyć z kaszą, białym serem i śmietaną. Posolić, popieprzyć… Do smaku. Ciasto lekko podrośnięte podzielić na dwie porcje: większą i mniejszą. Patelnię albo żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć większą część ciasta na całości, nałożyć farsz i przykryć dokładnie pozostałym ciastem. Zlepić dokładnie wokół i gotowe.
Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec w gorącym piekarniku.
Jest to przepyszna zapiekanka – podajemy ją w tym naczyniu, w którym się piekła. Bardzo smaczne danie na obiad czy kolację. Ważne, by ciasta nie było za dużo, bo zrobi się – wprawdzie bardzo smaczna, ale bułka nadziana kaszą.

Tarta, czyli Quiche

„Kiszkę” przyrządza się z dobrego, kruchego ciasta, na które nakłada się, co się lubi: warzywa, mięso lub wszelkie pozostałości z „wczorajszego obiadu”.

Składniki:

20 dkg mąki pszennej
1 żółtko surowe
10 dkg masła
1 żółtko ugotowane na twardo
szczypta soli
1 łyżka bazylii

Kruchym ciastem cieniutko wyklejam formę. Najwygodniej dobrze schłodzone ciasto kroić w cieniutkie plastry i nimi wykleić spód i boki formy. Staram się, by rant formy wykleić jak najcieniej i wysoko – pięknie wtedy wygląda po upieczeniu.
Ciasto spełnia tu rolę formy, która ma zmieścić pyszne nadzienie. Oprószam spód ziołami, które lubię: suszoną bazylią, cząbrem, tymiankiem, rozmarynem (pełna dowolność) i odstawiam w chłodne miejsce.
W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Na przykład na dużej patelni układam pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, wlewam od razu 2 łyżki wody (by się nic nie smażyło – boczek i tak się wytopi, a nie będzie się przypalał). Obieram 3 duże cebule i rozdrobnione wysypuję na patelnię, po chwili dorzucam na pieczarki – po opłukaniu kroję na plasterki (jeśli młode, to razem z ogonkami), dodaję posiekaną świeżą bazylię, dowolne ulubione przyprawy: suszone pomidory i co mi tam wpadnie do głowy…
Formę wyklejoną ciastem wkładam do bardzo gorącego piekarnika (190 stopni) i piekę przez 10 minut. Po tym czasie wyjmuję i odkładam na kilka chwil – do przestudzenia.
Na podpieczone ciasto wykładam nadzienie i zalewam beszamelem. Sos można przyrządzać na wiele sposobów.

Beszamel
Najprościej rozbić w rondelku 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać łyżkę mąki pszennej i łyżkę mąki kukurydzianej, dolać kubek śmietanki 30% i trzepaczką mieszać na niewielkim ogniu. Kiedy sos zaczyna gęstnieć, zalać nim „kisz”. Piecze się w gorącym piekarniku ok. 35 minut.
Po wierzchu można posypać bazylią suszoną bądź posiekaną świeżą.
Uwaga: quisch można zepsuć. Jeśli ciasto będzie grube, a nadzienie mokre i tłuste – zgaga po zjedzeniu gwarantowana.
Dlatego tak ważne jest, by ciasto było kruche, by było cienko wyłożone, podpieczone i wystudzone przed nałożeniem nadzienia. Potem już tylko ok. 35 minut w 180 stopniach zapiec – żeby zapiekł się beszamel.

Tarta z mielonym

Znakomita jest tarta z mielonym podduszonym, drobiowym mięsem, porem, suszonymi pomidorami, oliwkami.

Sos beszamelowy bez jaj. Jak go zrobić? Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy np. łyżkę oleju i łyżkę masła, mieszamy, dodajemy łyżkę mąki i od razu wlewamy wodę, rosół, lub mleko czy śmietankę – płyn dowolny. Energicznie mieszamy trzepaczką, wtedy sos się nie zbryli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Doskonały smak sosu beszamelowego można uzyskać wykorzystując oliwę z suszonych pomidorów.

Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła, mieszamy, dodajemy łyżkę mąki i od razu wlewamy wodę, rosół lub mleko czy śmietankę. Energicznie mieszamy trzepaczką, wtedy sos się nie zbryli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bardzo prosta, bezmięsna tarta na bazie szpinaku zapieczona pod beszamelowym sosem z wykorzystaniem oliwy z suszonych pomidorów jest znakomita.

Zawsze spód podpieczonego ciasta oprószam ulubionymi ziołami, na to zeszkloną cebulę i dobrze odciśnięty szpinak (wywar ze szpinaku wykorzystuję do sporządzenia sosu beszamelowego). Po upieczeniu zdobię wierzch rozdrobnioną fetą. Pyszne danie!

​Zapiekanka z ziemniaków

Składniki

Na mniej więcej 1,5 kg ziemniaków (obranych)
1 szklanka startego sera (nie musi być ostry, byle się roztapiał)
2 szklanki mleka lub śmietanki
3 jajka
2 duże cebule
10 dkg wędzonego boczku
2 łyżki masła świeżego
1 łyżkę masła sklarowanego do wysmarowania naczynia
Sól, pieprz, i jak zwykle sporo posiekanej natki pietruszki i koperku.

Ziemniaki króciutko gotować – od zagotowania ok. 10 minut. Kiedy lekko przestygną, pokroić w niezbyt cienkie talarki. Spód naczynia do zapiekania posmarować sklarowanym masłem, ułożyć plastry cebuli, na niej plasterki boczku. Dalej układać talarki ziemniaków, sypać koperkiem/pietruszką, serem i na to kolejna warstwa. Ostatnią warstwę ziemniaków posypać po całości pozostałym serem i grudkami świeżego masła. Zapiekać około godziny w 180 stopniach. Doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem.

Grzanki na słono

Składniki

kilka kromek białego pieczywa
3 jajka, sól i pieprz
3 łyżki śmietanki
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
kilka łyżek tartej bułki
kilka łyżek sklarowanego bądź świeżego masła i odrobina oleju
kilka łyżek startego ostrego sera (np. parmezan)
Jaja porządnie ubijamy ze śmietanką i przyprawami.

Pokrojone kromki na kilka sekund zanurzamy w śmietance, tak by dobrze nasiąkły. Następnie panierujemy je w bułce i smażymy króciutko po każdej stronie na rozgrzanym dobrze tłuszczu.

Podajemy grzanki prosto z patelni, z łyżką ubitej, z odrobiną pieprzu, śmietanki i startym serem. Bardzo smakują z dobrze schłodzonym piwem, ale jeśli potraktujemy grzanki obiadowo, polecam do nich czystą zupę np. pomidorową.

Pomidory i bazylia bardzo się lubią, a grzaneczki pachną bazylią, więc to dobry mariaż.

Grzanki z parmezanem

Kroimy bułkę na cienkie kromki i każdą kromeczkę smarujemy dość grubo masą: 1 łyżkę masła ucieramy z 2 surowymi żółtkami, wsypujemy do masy utarty parmezan i odrobinę sproszkowanej papryki.

Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-10 minut, tak by się masa na grzankach lekko ozłociła. Gotowe.

Grzanka „Кocie oczko”

Kromeczki z długiej bułki (weki) układamy na wysmarowanej masłem blaszce lub jeszcze lepiej na papierze do pieczenia. Wyjmujemy z bułki miękki środek.

W dwie rozdrobnione i zeszklone na patelni cebulki wrzucamy pokruszone środki z bułki, trochę soli, trochę pieprzu i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy dwa całe jajka, króciutko mieszamy i tym farszem nadziewamy ułożone na pergaminowym papierze bułeczki. Krótko zapiekamy.

Bardzo smakują z konfiturą z zielonych pomidorów. Kiedyś podałam je z gęstym, greckim jogurtem. W połączeniu z gorącą grzanką zimny jogurt… Bardzo smaczne zestawienie.

Znakomita jest tarta z mielonym mięsem, porem, suszonymi pomidorami, oliwkami… Co lubimy, byle nie za dużo w jednym. Staram się przestrzegać, by nadzienie było albo mięsne, albo jarskie – w obu przypadkach występują cebula i czosnek. Bez nich ani rusz.

Bukiet jarzyn w kaszy gryczanej

Pół szklanki gryczanej kaszy zalewam dwiema szklankami wody i na wolnym ogniu gotuję.

W osobnym rondelku, w niewielkiej ilości wody gotuję rozdrobnione warzywa: marchewkę, niewielką cebulkę, kawałek dyni, korzeń pietruszki, selera i pora. Można skorzystać z gotowych, mrożonych warzyw.

Wszystkich jarzyn po rozdrobnieniu powinna być szklanka. Jarzynki gotuję krótko, po czym dokładnie je miksuję i dodaję do ugotowanej na sypko kaszy. Na koniec odrobinę solę do smaku i dodaję kawałek masła.

Tak samo możemy przyrządzić kaszę jaglaną. Od marchewki nabierze ładnego pomarańczowego koloru.

Kurze udko nadziewane jarzynami i kaszą jaglaną

Gotujemy kaszę jaglaną. Przygotowujemy po dwie łyżki startych na grubych oczkach: marchewki, korzenia pietruszki, selera, dyni i łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Jarzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku i kilka minut gotujemy, odparowując nadmiar płynu, po czym miksujemy z łyżką śmietanki.

Kurze udko pozbawiamy ostrożnie kości i skóry (by nie dziurawić mięsa) i faszerujemy jarzynowym kremem. Spinamy wykałaczką lub zszywamy. Delikatnie rumienimy udko, po czym dolewamy odrobinę wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości albo na pół godziny wkładamy w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Mięsne placki nie tylko do kanapek

To mój wynalazek sprzed kilku lat – sprawdził się, bardzo chętnie się nim dzielę.

Składniki

Około ½ kg mięsa; w tym część mięsa wołowego (najlepiej rostbef, bo to soczyste mięso) i część drobiowego. Może być kawałek piersi indyczej lub kurzej.
3 jajka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 cebule
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego drobniutko rozmarynu
2 łyżki oleju
2 łyżki otrąb owsianych, lub pszennych
1 łyżka mąki kukurydzianej
Do smażenia sklarowane masło i olej w stosunku 1:1

Mięso najlepiej skręcić przez maszynkę przez grubsze oczka. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni w łyżce sklarowanego masła i odrobiny wody. Jaja ubić trzepaczką, dodać rozpuszczone masło, rozdrobnione mięso i pozostałe dodatki. Masę dokładnie wymieszać.

Pudełko plastikowe po warzywach czy lodach (prostokątne) wyściełam torebką śniadaniową, na niej kładę łyżką porcję mięsa, przykrywam kolejną torebką śniadaniową i palcami delikatnie mięso rozpłaszczam. Czynność powtarzam do wykończenia porcji mięsnych. Placki mięsne są cienkie (ok. 6-8 mm). Wypełnione po wierzch pudełko z mięsnymi plackami umieszczam w zamrażarce. Kiedy chcę je wykorzystać, wyjmuję, zdejmuję torebkę i zamrożone układam na rozgrzanej, posmarowanej olejem lub skarmelizowanym masłem patelni 3-4 minuty z każdej strony i gotowe.

Mięsne placki są doskonałe z dodatkiem kiszonego ogórka, plasterkiem pomidora, liściem sałaty, jajkiem, majonezem, chrzanem czy ćwikłą. Doskonałe na ciepło i na zimno.

Selerowa kasza: gryczana, jaglana, jęczmienna…

Obraną, pokrojoną na kilka kawałków głowę selera gotuję, a właściwie duszę na niewielkim ogniu do miękkości. Kaszę gryczaną lub dowolną inną gotuję krótko (do czasu aż wchłonie wodę). Jeszcze twardawą zalewam wywarem z selera. Sam seler miażdżę dokładnie na papkę i dokładam go do ugotowanej już kaszy. W selerze jest dość soli mineralnych, więc już nie trzeba dosalać kaszy, wystarczy dodać kawałek świeżego masła i oprószyć drobniutko posiekaną natką pietruszki.

Wszystko razem przed podaniem trzeba dokładnie wymieszać.

Może Cię również zainteresować:

Dawne przepisy – polskie dania przedwojenne z 1935 r.

Historie kuchenne dla laików i nie tylko. Barbara Czaykowska-Kłoś

Staropolskie przepisy kulinarne – spotkanie autorskie i pokaz kulinarny w Wilanowie

Redakcja
CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds